» Прикажи све сувенире

Архива вести:


"ОПЛЕНАЧКА БЕРБА ГРОЖЂА
07/10/2015

Сваке године, другог викенда у октобру још од 1962.године у Тополи се у част вина и грожђа одржава традиционална привредно-туристичка манифестација Опленачка берба. Тих дана Тополу посети преко 250.000 туриста који тих дана славе бербу грожђа и дегустирају надалеко чувена опленачка вина. Сабор Изворног народног стваралашта, народне песме и игре изворних играчких и певачких група, са око 700 учесника,Опленачкој берби дају незабораван печат. Крајем септембра 2014. године манифестацијом Опленачка берба и Сабор изворног народног стваралаштва – по пројекту којим је Туристичка организација аплицирала на конкурс Европске комисије “Туризам и локално нематеријално културно наслеђе” – Топола уврштена у мрежу изузетних дестинација Европе - EDEN.

РИМСКИ ДАНИ У ХРТКОВЦУ
10/09/2015

Удружење Римски дани из Хртковаца, у жељи да сачувају наслеђене вредности и богатство сеоске средине, организују шесту по реду манифестацију која ће се одржати 12.09.2015. године на археолошком парку Гомолава у Хртковцима.
Манифестација се одржава у циљу промоције праисторијског и античког богатства нашег краја.
Овај фестивал добре воље, забаве, музике, хране и пића почиње у 12 часова са припремама за котлићијаду, а у 13 часова је свечано отварање на спортским теренима у Хртковцима. 
Почетак манифестације је у 13 часова свечаним дефилеом учесника дуж улице Вука Караџића до археолошког парка Гомолава. Затим следи културно уметнички програм, спортска и друга дешавања, а све то у амбијенту праисторијског насеља.
У оквиру манифестације је организована продајна изложба производа домаће радиности „ Најбоље са села за сва времена“од 12 часова.
Овогодишња атракција ће бити приказ живота у неолиту и то презентовањем печења црног хлеба у фуруни облепљеној блатом, клесање камена, израда грнчарије, ткање на разбоју и друге активности, које су карактеристичне за антички период.

ЧЛАНОВИ УДРУЖЕЊА РИМСКИ ДАНИ ИЗ ХРТКОВАЦА ПОЗИВАЈУ ВАС ДА ДОЂЕТЕ У СУБОТУ 12.09.2015.ГОДИНЕ У ХРТКОВЦЕ ДА СЕ ДРУЖИМО У ПРАИСТОРИЈСКОМ АМБИЈЕНТУ НА АРХЕОЛОШКОМ ПАРКУ ГОМОЛАВА.
063/7102060 Мирјана Рајаковић

ВРАЧАРСКО ПРОЛЕЋЕ
07/09/2015

У организацији ЦЕПОБ-а, а и уз сагласност Градске општине Врачар, на платоу Карађорђевог парка, код Храма Светог Саве, организује се манифестација „ВРАЧАРСКО ПРОЛЕЋЕ“ у тарајању од 10.09. до 04.10.2014. године, сваког дана у временском периоду од 9:00 до 18:00 часова. 

Циљ ове манифестације је промовисање домаће и ручне радиности, као и упознавање са природним лепотама Србије.

Уколико желите да се пријавите за учествовање у манифестацији или вам треба додатно објашњење можете нас контактирати на доле наведен телефон.


Милош Андонов
063/26-90-90

ДРАГАЧЕВСКИ САБОР ТРУБАЧА 03 - 09. август
29/07/2015


Такмичење дувачких оркестара из свих крајева Србије.
Прате га учешће певачких и фолклорних група из земље и иностранства, народни спортски вишебој, изложбе народних рукотворина, традиционалних јела и избор најлепше народне ношње, изложбе уметника.

Туристичка организација Лучани
+381 (0)32 855 886
Општина Лучани 032/5150 603

 

 


Сабор фрулаша Србије “Ој Мораво”
23/07/2015

Овогодишњи 28. по реду Сабор фрулаша Србије “Ој Мораво” одржаће се у Прислоници код Чачка, 25. и 26. јула 2015. године. Организатори Сабора су Савет Сабора фрулаша, Туристичка организација Чачка и МЗ Прислоница. Покровитељи Сабора су Град Чачак и Министарство трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије.

Старешина Сабора је Бора Дугић, маестро фруле, почасни гост је Љубивоје Ршумовић, песник, Уметнички директор – селектор Сабора је Катарина Азањац, флаутиста, домаћин је Остоја Мијаиловић, привредник.

Активности током Сабора обухватају:
– Етномузиколошки записи
Учесници: професори и студенти етномузикологије из Београда
– Изложбе: рукоради, пастирски штапови настали у вајарској колонији, мед, цвеће, воћне ракије, пољопривредни производи-здрава храна;
– изложба каменорезаца и дрворезбара, ученика Уметничке школе из Чачка;
– дуборезна кандила Драга Милошевића
– „У сусрет прошлости“- изложба слика Весне Матијевић
– Етно радионица: поставка старих заната у школском дворишту: корпари, грнчари, дрводељци, градитељи фрула и гусала, метлари, лицидари, опанчари, абаџије…
– Избор најлепшег сеоског дворишта
– Акција добровољног давања крви
Старешина: Др. Жељко Енгелман

Програм Сабора:
25. јул – Свесрпски сабор „проф. Миодраг Миле Азањац“
14,00 – етно двориште: Отварање сабора. Учествују: гуслари, фрулаши, песници, играчке и певачке групе; промоција књиге Жељка Чуровића „Српске памтише и саборнице – гусле“
Старешина: Андрија Миликић, гуслар
15,00 – етно двориште: Саветовање о сеоском туризму: културно-
туристичка понуда предтакмичарских места
15,00 – етно двориште: Златне руке, такмичење у припремању старих јела и проглашење најлепшег сеоског дворишта
18,45 – етно двориште: монодрама „ Надежда Петровић“ у извођењу глумице Биљане Ђуровић
20,00 – саборска позорница: Златна фрула – такмичење дуета и фрулаша у изворној категорији
Учесници у програму:
– КУД „ Дуле Милосављевић“ из Чачка;
– Саборски фрулаши;
– Учесници 4. серијала емисије “ Шљивик“
– Биљана Ђуровић, рецитал: “ Смрт мајке Југовића“
26. јул
08,00 – Манастир Вујан: литургија поводом манастирске славе Св. Архангела Гаврила
10,00 – Беседе под Вујном „Српски народ праведник или грешник“ : Лазар Мутап – прислонички војвода: пригодан програм у част Лазара Мутапа и двестогодишњице Боја на Љубићу. Учесници у програму: Лела Павловић историчар, фрулаши, КУД “Брђани”, гуслар Милан Анђелковић
12,30 – етно двориште: промоција CIOFF и састанак са организаторима предтакмичења
Старешина: Драгиша Гавриловић Цвијо”
13,00 – сабориште: “ Бојарка“- обавезна нумера за фрулаше који свирају у савременој категорији
14,30 – етно двориште: Такмичење младих фрулаша: дуети, категорија до 12 година, категорија од 12-16 година
Учесник у програму: Љубивоје Ршумовић, песник
19,30 – саборска позорница: Златна фрула – такмичење фрулаша у савременој категорији

Учесници у програму:
– Љубивоје Ршумовић, почасни гост – беседа о фрули;
– КУУД Копаоничка фрула Брус
– виолиниста, победник „ Царевчевих дана“ у Великом Градишту;
– Етно група “ Сварица“ из Ријеке – музика инспирисана традицијом и обичајима старих Словена; Такмичаре прати оркестар под уметничким вођством Влада Пановића;

Пратећи програм:
24. јул
17,00- „ Вујански источници“ полагање венаца на гроб Милована Правдића и Милисава Костића и одавање почасти преминулим оснивачима Сабора
19,00 – Финала спортских такмичења у малом фудбалу, пикаду и шаху
20,00 – Вујанске добродошлице: смотра фолклора у организацији КУД „ Милија Ћусловић
25. јул
21,00 саборска позорница : концерт народне музике у организацији МЗ Прислоница