» Прикажи све сувенире

Војводина: Земља вина и добрих људи

Да ли сте знали да је северна регија Србије на најплоднијој земљи на свету, такозваном чернозему? У благо заталасаној Војводини се на једном месту сустичу Дунав, гурманлуци, добра вина и софистициране нарави. Салаши, некадашње викендице Старих Римљана, груписани су у центру Војводине, око Новог Сада, али и код Суботице, и подно Фрушке Горе. Какво искуство може да се понесе из Војводине?

Слике из Војводине

Vojvodina
Vojvodina
Vojvodina
Vojvodina

Циклотуризам, равничарење, параглајдинг, freeclimbing, распојасана чардаш–боемија и slow food покрет, етички ловци и риболовци, витки звоници и мостови, нагиздане градске куће и простране синагоге, хорови, тамбураши, пчелари и наивно сликарство, све на једном месту опасаном Савом, Дунавом, Карпатима, премрежено путевима трговаца, зечева, срндаћа, и возова.

Овде су настале прве српске позоришне дружине, прва књижевна друштва, прве граматике и прве праве пијанке са певањем и пуцањем!

Најважније што се понесе из Војводине: овде је свет као на длану. У Бачкој, Банату и Срему када се попнеш на дуд, видиш све до Беча! Војвођани, кажу, у наслеђе преносе мелахнолију, лирику и добронамерност. Не пропусити Нови Сад, аустроугарски, мултинационални и мултиконфесионални град, ултимативни Егзит (not for sale!), и обавезни зен–комшилук у Сремским Карловцима.

 

Аутор: Јелена Јовановић