» Прикажи све сувенире

Душан Ракић

Интарзија као архаични уметнички занат више од две деценије била ми је, не као професија већ више као предиван и веран животни пратилац. И не као део мог академског образовања него сама изникла, у тренуткцима магије опчињености топлином и лепотом дрвета. Јер магија јесте из раскошне текстуре дрвета, заправо фурнира - настајале у деценијама, и можда вековима бурног формирања стабала и коренова - из природне стихијности створити обличје мотива. Створити слику или орнамент који ће опет, наново у времену оплемењивати наш ентеријер, наш намештај.


И тај мој чисти мануфактурни рад на конкурсу Veneer Tech Craftsman's Challenge 2011, компаније из америчког града Њупорта која се бави производњом и дистрибуцијом фурнира и награђује ауторе који на најефектнији начин презентују управо лепоту дрвета у обличју фурнира, наградила је почасном наградом. Мој рад такође, увршћен је у селекцију домаћих и међународних изложби - на међународној изложби "Уметност у минијатури 2011" у Мајданпеку, на међународним хуманитарним изложбама у Лос Анђелесу, Лонг Бичу, Њујорку, Санта Ани, Оукланду у оквиру пројекта 2011 Peace Project (за помоћ пострадалима у грађанском рату у Сијера Леонеу).


Следећи традицију ове уметничке занатске технике израђујем (по поруџбини) најразличитије "сликовне" мотиве и орнаменте, сувенире, намештајне интарзиране апликације, веће ентеријерске целине, интарзирано декорисање рамова, кутија и шкриња, зидних сатова, музичких инструмената, кочија...Душан Ракић
Радионица уметничког заната
Моб: 064 57 94 886
Е-маил: prometheus065@gmail.com

 

Сувенири Србије - Петроварадински сат
109.09 EUR
12000.00 РСД
Сувенири Србије - Милешева - интерзија
545.45 EUR
60000.00 РСД
Сувенири Србије - Салаш
454.55 EUR
50000.00 РСД