» Прикажи све сувенире

Архива вести:


Пројекат Путем српске традиције
26/01/2015

У току је реализација пројекта "Путем српске традиције" коју организује Удружење Оаза мира Лопатница, а под покровитељством Канцеларије за дијаспору.

Велико нам је задовољство што је и наш пројекат Сувенири Србије нашао место у овој причи и верујемо да ћемо допринети развоју туризма нашег региона.

О пројекту "Путем српске традиције", организатори кажу:

"Удружење „Оаза мира Лопатница“ је промотер понуде сеоског туризма Рашког округа и у блиској сарадњи са градском управом Краљева и директорима туристичких организација из регије Добој дефинисали смо потребу да се економски оснажимо кроз заједничке активности.

Намера свих страна јесте да кроз директан увид у стање туризма у обе регије, упознавање са домаћинима сеоског туризма, међусобним разговорима и разменом искустава – формирају јединствену туристичку руту која ће спајати најлепше што српско село може да понуди свим гостима, а највише нашим људима из дијаспоре.

Акценат стављамо на одабир најбољих туристичких домаћинстава, културно-историјске споменике, природна подручја, специфичности које се огледају у локалним обичајима, традицији, фолклору, занатима (ношња, храна и рецепти, пиће, старозанатски производи…)

Рута и веб сајт су замишљени као одговори на питања Где одсести (сеоска домаћинства две регије), Шта видети (културно-историјске и природне локације), Где обедовати (ресторани и угоститељска места са традиционалном храном), Шта не пропустити (демонстрација локалних обичаја и старих заната – штављење, везење ношње, израда дрвених предмета, иконописање, израда гурманских специјалитета, где купити најбољу ракију, вино…), Тачке интереса (подруми вина, фарме, сувенирнице, манифестације…), а све у циљу промовисања српске традиције и економско јачање две регије.

Учесници пројекта су директори локаних туристичких организација и њихов план је да ову руту уврсте у своју понуду и промотивне активности. Тиме постижемо и велики промотивни, али и економски интерес за све директне и индиректне учеснике (сеоски домаћини, нпр.)

Како бисмо то реализовали, потребно је да организујемо заједничке радне састанке учесника пројекта из БиХ и Србије.

Планирана је студијска посета Рашком округу и регији Добој са радним састанцима на којима би се направио пословни модел руте. Да би то било успешно, неопходно је да се локације виде и „доживе“, као и да се сви учесници директно упознају."

Горан Вукићевић, аутор пројекта


Више информација о пројекту можете прочитати на сајту www.seloturizam.com.

 


Изложба Врли Стари свет - Седморечје
15/01/2015

Позивамо вас на прву самосталну изложбу "Врли Стари свет" у организацији Школе праисторијске археологије Седморечје.


Изложба ће бити отворена у петак 16. јануара 2015. године у Галерији Арт Центар Београд, Чумићево сокаче 2/1, у 19 часова.

 


Нове године, онда када су мирисале
18/12/2014

"Волим Нове године. Када сам била дете, Нове године су биле најлепши део зиме (поред распуста и Зимског биоскопа) и за њу смо се припремали још почетком децембра.

Мама и тата су брату и мени правили новогодишњу чаролију, успомене које не бледе и због којих и данас треперим када се приближава овај празник. А како је то изгледало.

Не знам да ли је заиста било тако, али Нове године су тих дана биле снежне. Можда се само тих зима и сећам, тих када је падао светлуцави снег. Живели смо у улици пуној деце и имали смо обичај да једни другима пишемо новогодишње честитке. Те честитке су биле романтичне и бајковите са љупким цртежима кућица у снегу, звончића, ланета, јелки и птичица на снежним гранама. Сећам се да смо их куповали код уличних продаваца, најчешће на Славији. И нисмо честитке слали поштом већ смо кришом убацивали у сандучиће комшија, да се ујутру пријатно изненаде.

Нама је долазио Деда Мраз. Прави правцати јер другачији и не постоје. А да би знао шта треба да нам донесе, мама и тата су употребљавали сву своју машту којом су, хвала им, били обдарени. Сећам се да су нас слали у собе и рекли да свако са свог прозора виче Деда Мразу шта жели за поклон. Брат се драо да жели лемилицу (!), ја сам из петних жила пуштала глас и тражила радна колица, а мама и тата су мирно стајали на тераси и записивали. И, за дивно чудо, Деда Мраз нас је увек чуо и послушао ;)

Јелку и кућу смо китили како смо знали и умели. Чупаве, светлуцаве и разнобојне траке су украшавале "небо" собе. Њима смо спајали лустер и ћошкове зидова. Балоне је тата трљао о косу и лепио по плафону, а јелку смо китили стакленим сребрним, шареним украсима, оним провидним пластичним "бананама" у којима је било још мало сребрне трачице, тврдим бомбонама у станиолу.

А како је изгледао тај дан дочека? Топла кућа, мирише на јелку и бомбоне, снег напољу, санкање, грудвање и скијање на гајбицама. Сећам се да је кућа мирисала на татине сармице, оне мале које у шаку стану. Пун лонац! Цео дан смо чекали опуштени део ТВ програма, а новогодишњи Дневник је био стартни пиштољ за почетак дочека. Тада је мама износила сармице, печење, сокове, причали смо и смејали се. Брат и ја смо ишчекивали само једно - Деда Мраза!

Какав је то величанствен осећај био! Узбуђење проткано дечијим страхом. Јер наш Деда Мраз није причао, био је врло, врло тих.

Увек негде пре поноћи тату су звали са посла и морао је хитно да иде да решава ситуацију/спашава свет/помаже куму Милану. Очекујући долазак Деда Мраза тим одласцима у невреме (или право време) нисмо ни придавали никакав значај.

И онда је почињало! Кућом одзвања лупа и мама почиње да пригушује светла, гаси телевизор и пожурује нас да лепо седнемо (ја се кријем иза фотеље или јелке), Деда Мраз силази низ димњак! И сада претрнем када се сетим... И труби!!! Деда Мраз труби!!! Ту је већ и брат иза фотеље!

Тишина у соби. Кораци у ходнику и лагано отварање врата. Стигао је! Претрпећемо сав страх, он носи огроман џак са поклонима! Брадати Деда улази у собу тихо, седа поред јелке, а мама прискаче и каже: "Здраво, Деда Мразе! Децо, кажите Деда Мразу да ли сте били добри и изрецитујте песму коју сте му припремили". Ми промаљамо главе, скупљамо последње атоме храбрости и почињемо дрхтавим гласом да рецитујемо. А он нас гледа са љубављу и смеши се. Онда покаже пун џак, устане, помилује нас и оде, правећи исту онакву буку као у доласку. Али ми је и не чујемо, главе су нам загњурене у џак, вадимо поклоне, лемилице и радна колица, слаткише - каква радост!

Баш у то време се и тата враћао и онда смо му сви, чак и мама, препричавали како је било и шта нам је све Деда Мраз донео.

Као да он то све није знао. И видео.

А онда почиње одбројавање, чаше у рукама, прскалице, пољупци и честитке. Одмах после смо брзо излазили на улицу. Честитали смо једни другима Нову годину, комшије су се грлиле, комшинке цмакале, деца скакала и трчала по снегу, бацали смо пуцкавце и ту, на улици, дуго били. Није нам било хладно. Било је лепо и свечано.

Деца су остајала на улици у игри, а старији су се окупљали у некој од кућа. Пило се, довршавало печење, певало.

Брат и ја бисмо заспали грлећи своје поклоне, а још увек ми је у глави слика брата који је у свој кревет убацио боб - онај са три скије :)

И сада, неколико деценија после, моје Нове године почињу да личе на ове дочеке из детињства. Мирише сарма, пишу се писма, долази Деда Мраз за сву децу из улице, излази се у поноћ и грле се комшије.

Хвала вам, мама и тата! Научили сте нас како да живимо једну чаролију."


Ана Јовановић, оснивач Сувенира СрбијеФото: http://www.nemagreske.com/wp-content/uploads/2012/12/Cestitka.jpg

Базар старих заната у Шапцу
17/10/2014

У организацији Туристичке организације Шапца и Шабац Fashion Day-а, одржаће се 22. по реду Базар Старих и уметничких заната и то у петак 31.10.2014. од 10:00х до 22:00 ч. испред старе Робне куће у градској пешачкој зони Шапца (Карађорђева улица).

Право на учешће имају сви креативни људи који се баве старим и уметничким занатима као и домаћом радиности, уникатном гардеробом, накитом и модним детаљима, природном козметиком, употребним и декоративним предметима за кућу, сликарством, фотографијом итд. и желе да продају своје радове.

Потребно је послати пријаву са следећим информацијама:

1. име и презиме
2. контакт телефон, имејл
3. линк до Ваше  FB странице, профила или веб сајта
4. укратко шта бисте излагали, где сте до сада излагали и једну фотографију

Пријаве слати на имејл: bazarsabac@gmail.com са назнаком Базар. Замолили бисмо Вас да нам пријаву пошаљете најкасније до понедељка 27. октобра 2014.

 

 

 


IV РУМФЕСТ 2014.
30/07/2014

Прве августовске суботе наш град ће поново бити у знаку Румфеста, манифестације која афирмише наш завичај као простор у којем се одвајкада добро и квалитетно јело и пило.
Туристичка организација општине, под покровитељством румске општине и Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, по четврти пут организује фестивал фрушкогорских вина и сремских гастрономских прерађевина и специјалитета. За ту прилику, ће на Главном градском тргу осванути Винска улица у којој ће винари и месари нудити на дегустацију и продају своје традиционалне производе. Ову понуду допуниће и вредне сремске домаћице са разним врстама сланих и слатких колача, карактеристичних за манифестацију под називом „Сремски колач“ која се почетком марта одржава у нашем граду. Њима ће се, по обичају, у задњем делу трга, са својим продајним штандовима, придружити и излагачи на Базару креативности у организацији Регионалне женске иницијативе „Панонка“.
У вечерњим сатима у Винској улици ће бити посебно занимљиво, будући да је познати румски гастроном Зоран Свирчев Свирко одлучио да суграђанима и гостима понуди на дегустацију свој нови производ, брендирану кобасицу „Свирулина“, која би могла да постане заштитни знак не само Румфеста него и овог дела Срема, а поред тога на истом штанду посетиоци ће моћи да уживају и у Свирковом јунећем гулашу у лепињи. Свој удео у фестивалској понуди за дегустаторе имаће и Рибљи ресторан „Коноба“ са рибљом чорбом и пужевима. Ова понуда биће бесплатна за посетиоце Румфеста, од којих се очекује да још једном потврде своју хуманост у виду помоћи људима страдалим у поплавама кроз добровољне новчане прилоге које ће остављати у кутијама на том и штанду Туристичке организације.
Свој допринос овој манифестацији даће и овог пута чланови Удружења Европски вински витезови Свети Георгфије, најбројнијег и најактивнијег удружења, који овакве прилике користе за афирмацију и ширење винске културе и пропагирање умерености у пијењу, кроз коју се у вину ужива свим чулима.
Велико финале овогодишњег Румфеста биће концерт групе „Неверне бебе“ која би својом музиком требало да задовољи млађу публику али и припаднике старијих генерација.
Будући да је за 2. август најављено лепо време, а посебно имајући у виду да ће се на концерт „Неверних беба“ надовезати Пена парти на румском Брегу и да је то први дан августовског вашара, за очекивати је да ће Румфест четврти пут заредом окупити велики број Румљана и гостију из околних места на пријатно и весело дружење у режији Туристичке организације општине Рума.

Субота, 2. август 2014. IV РУМФЕСТ
10 час. Винска улица и Базар креативности
18 час. СВИРКОВ ШТАНД дегустација („Свирулина“, гулаш у лепињиу, рибља чорба, пужеви)
20,45 час. Свечано отварање Румфеста, Удружење Европски вински витезови „Свети Георгије“
21 час. Концерт групе „Неверне бебе“