» Прикажи све сувенире

О пројекту

Ваш део Србије!

Портал www.SuveniriSrbije.com покренут је са жељом да оригинални, аутентични, уникатни, ручно рађени сувенири из свих крајева Србије, буду успешно представљени и пласирани у интернет сувенирници, и тако постану доступни широм света!

Како би се посетиоци што боље упознали са вредностима Србије, осим продајног дела, на порталу се налазе и описи регија, догађаја, здања, личности, знаменитости, манифестација, чак и рецепата, који су прославили Србију.

Реализацију портала подржала је Туристичка организација Србије, препознајући иновативан приступ у промоцији и пласману сувенирске понуде Србије.


Портал нуди:
Директан контакт са произвођачима сувенира, старим и уметничким занатлијама.
Куповину по производним ценама и без посредништва у трговини.
Месечне акције, попусте, избор најбољег украсног и најбољег употребног сувенира, награде за сталне купце, посебне попусте за фирме, сервисни центар за произвођаче, годишњу доделу Ознаке квалитета за најбоље сувенире.
Могућност одабира језика (српски – латиница, ћирилица, енглески-Google Translate).

 

ОПИС ПРОЈЕКТА

Подстакнути смерницама Маркетиншког плана Стратегије о развоју туризма Србије, у којем су активности на развоју интернет портала оцењени ниским нивоом укључености, као и тренутним стањем у области сувенирске понуде, фирма Кројач иницирала је и реализовала пројекат „Сувенири Србије“.

Пројекат подразумева формирање интернет портала www.SuveniriSrbije.com и www.SerbiaSouvenirs.com у оквиру којих су представљени сувенири наше земље, расподељени у 4 регије (Београд, Војводина, Југозападна и Југоисточна Србија), уз промоцију произвођача и аутентичности регија из којих потичу.

Портал нуди могућност куповине, односно наручивања производа. Визуелни идентитет портала ослања се на смернице из Стратегије развоја туризма Србије, представљајући истовремено традиционалну и модерну Србију.

Потребу за оваквим пројектом узрокује чињеница да је сувенирска понуда у нашој земљи велика, али без развијене дистрибуције, уз недовољно познавање дефиниције сувенира од стране произвођача. Пројекат представља корак ка дефинисању сувенира Србије и њених туристичких регија.

Такође, на порталу су представљени и нематеријални сувенири Србије, као што су манифестације, здања, личности и др.

Произвођачи су, у оквиру своје секције, у могућности да се упознају са законима и прописима, кредитној политици, корисним адресама, новостима. У понуди је и пружање помоћи произвођачима у вези визуелног идентитета производа (дизајн амбалаже, етикете, интернет презентације), као и бесплатна саветодавна помоћ стручњака из области права и економије.

На порталу су заступљени сувенири који испуњавају критеријуме и стандарде који су назначени у Инфо центру – делу портала за произвођаче. Посетиоци су у могућности да оцењују сувенире.

Пројектом је предвиђено и формирање ознаке квалитета „Сувенир Србије“.

Циљани корисници портала „Сувенири Србије“ су домаћи и страни, тренутни и будући посетиоци Србије (домаћи туристи, дијаспора, странци, резиденти).

 

ЦИЉЕВИ ПРОЈЕКТА

 • Формирање јединствене базе података о сувенирској понуди Србије, која подразумева детаљне информације о произвођачима, производима и подручју из којег потичу, важећим законима и прописима
 • Oбезбеђивање пласмана сувенирског програма, чиме производи постају лако доступни
 • Представљање и позиционирање аутентичног сувенирског производа Србије на домаћем и иностраним тржиштима, употребом савремених технолошких трендова
 • Популаризација и дефинисање сувенира Србије
 • Популаризација и дефинисање аутентичности сваке од четири регије Србије, кроз сувенирски програм
 • Промоција произвођача сувенира и њиховог производног програма, као и регије из које потичу
 • Подстицање комерцијалних контаката између произвођача и локалних туристичких субјеката
 • Укључивање приватног и јавног сектора у општу промоцију и пласман сувенирског програма
 • Унапређење маркетиншких активности произвођача (континуирано информисање о начинима продаје, маркетиншким алатима и др.); усмеравање произвођача ка развијању квалитета понуде
 • Формирање органа чије ће активности бити усмерене ка унапређењу промоције сувенира Србије и њених аутентичности, као и квалитета понуде
 • Формирање ознаке квалитета „Сувенир Србије“, како би се успоставили и одржали одговарајући стандарди квалитета сувенирске понуде

 

УЧЕСНИЦИ И САРАДНИЦИ

Оснивач и реализатор пројекта „Сувенири Србије“ је Кројач д.о.о, фирма која је специјализована за израду интернет презентација и портала за online и аукцијску продају.

Захваљујући одговорној реализацији пословних активности, иновативном начину рада и пажљивим планирањем пословања, заузела је водећу позицију у области web дизајна у нашој земљи.

Представник фирме Кројач и координатор пројекта „Сувенир Србије“, поседује вишегодишње искуство у области туризма, током којег је активно учествовао у презентовању сувенирске понуде Србије, кроз реализацију „Сајма сувенира“ у организацији Туристичке организације Србије, као и других промотивних активности.

Пројекат су до сада подржали Туристичка организација Србије и Удружење предузетника у сеоском туризму Србије. Сарадња је предвиђена и са регионалним привредним коморама, туристичким субјектима (локалне туристичке организације, агенције, туроператори, хотели, ресторани), сувенирницама.

Стални сарадници и учесници у пројекту су произвођачи сувенира, графички дизајнери, фотографи, туристички радници са искуством и знањем из ове области.

Фотографије – ТОС-Драган Боснић
Текст (Регије) – Јелена Јовановић
Лого (печат) – Vertical Media

 

ОЗНАКА КВАЛИТЕТА „СУВЕНИР СРБИЈЕ

Ознака квалитета „Препорука SuveniriSrbije.com“ односи се на стандарде квалитета у оквиру производње и карактеристика сувенира, а циљ је одржати високе стандарде квалитета производа, са тежњом да ниво квалитета континуирано расте.

Ознака се додељује у складу са посебно дефинисаним Правилником о додели ознаке квалитета „Препорука SuveniriSrbije.com“, који ће бити резултат рада наменски формиране комисије коју чине представници портала „Сувенири Србије“, медија и стручњака из туристичке и сродних области.

Добитници ознаке квалитета ће бити посебно промовисани посредством портала и осталих предвиђених промотивних активности.

 

ПОДРШКА ПРОЈЕКАТА

Фирма Кројач д.о.о. је изразито окренута пружању подршке у развоју одрживих пројеката. У складу са тим, произвођачи са сувенирским програмом који одговара циљевима портала и позитивном представљању Србије, имају право да конкуришу за помоћ у реализацији сопствених програма.

Предвиђена је и подршка произвођачима који су добитници ознаке квалитета „Препорука SuveniriSrbije.com“, у виду комплетне израде визуелног идентитета и промотивних активности.

 

ПОЗИВ

Жеља нам је да Србија буде пожељна туристичка дестинација, са јасним садржајима и понудама. Циљ је да прихватимо вредности српског фолклора и поносимо се њиме. Портал је корак ка постизању тих циљева, а наша упорност, стрпљење и пословност темељи успеха.

 

Придружите нам се!